10 praktikus tipp az allergia tüneteinek enyhítésére

Végre itt a jó idő. Azonban ilyenkor sokaknak üröm az örömben, hogy a napsütéssel, madárcsicsergéssel és virágok illatozásával együtt megérkezik az allergia szezon is, ami saját tapasztalataim alapján mondhatom, megkeseríti a napokat. Mostani cikkemben néhány praktikus tanáccsal szeretnélek ellátni Titeket, hogyan tudjuk az allergia időszakában saját és allergiás panaszokat mutató gyermekünket segíteni.

 

Először is, hogyan ismered fel az allergiát gyermeked esetében?
Elhúzódónak tűnő felső-légúti megbetegedések, középfülgyulladás már adhat okot gyanakvásnak főleg a tavasz beálltával. Amennyiben reggel gyermeked piros szemecskével ébred és szem, orrviszketésre panaszkodik, többet tüsszent egymás után és esetleg dugul, folyik az orra feltételezhetően szénanáthával, azaz pollen allergiával álltok szemben. Amennyiben Neked nincs allergiád, nehéz megérteni, de hidd el fontos foglalkozni a problémával, mert nagyon megkeseríti a pici életét a folyamatos kellemetlen közérzet és egy komolyabb allergia akár asztmába is átfordulhat.

Az allergia kiderítésére beutalóval a fül-orr-gégészeti szakrendelőket kell felkeresni, ahol bőrpróbával tesztelik az egyes allergén anyagokat. (Alkarra pici cseppeket tesznek fel egy megkarcolt felületre, ami egy szúnyogcsípéshez hasonló fájdalommal jár. 2 éves kor alatt inkább vérvételt végeznek.)
Mindenképpen jó tudni, hogy mire allergiás a pici, hogy amennyiben lehetőség van rá, tartózkodjunk attól a növénytől, vagy tudjuk, mikor virágzik, így mikor várható az allergiás tünet.
És még egy rossz hír. Létezik az un. keresztallergia, amelynek lényege, hogy egyes növények felerősíthetik adott pollenre az érzékenységünket. Ezt mindenképpen érdemes követni, mert sokat tudunk adott ételek elhagyásával segíteni. (Klikk ide a keresztallergia tábláért, és a pollen naptárért.)

Hogyan tudjuk csökkenteni az allergiás tüneteket?

1/ Igyekezz odafigyelni az allergiát okozó növény virágzási időszakára. Ebben az időszakban tartózkodjatok kevesebbet a szabadban, lehetőleg kerülve adott növény előfordulását. (Pl. a Balaton partja sokkal fertőzöttebb. Nádra, fűzfára sokan allergiások, amiből sajnos nagyon sok található.)
Kertetekben cseréljétek le ezeket a növényeket, kevésbé problémásra.

2/ Allergiás időszakban mossatok minden este hajat és érdemes a párnahuzatot is naponta cserélni. Rengeteg pollent tudunk ruházatunkon, hajunkon bevinni.

3/ Teregessük a ruhákat beltérben, mert a szabadban rengeteg pollen rátapadhat a nedves ruhára, ágyneműre.

4/ Szellőztetést inkább légkondicionálóval oldjuk meg, ha nem tudjuk, kerüljük a reggeli szellőztetést. A növények hajnali 5-10 között „lövellik” ki a legtöbb pollent, így ebben az idősávban a legnagyobb a koncentráció.

5/ Autózni, buszozni, vonatozni zárt ablaknál ajánlott, mert a huzat nagy ellenség.

6/ Nyaraláshoz érdemes tengerpartot választani, mert a párás, sós levegő nagyon feltudja szabadítani a terhelt szervezetet. (Ne lepődjetek meg, ha első napon még durvább lesz az allergia.) Ha nincs tengerpart, akkor nyáron is érdemes felkeresni sószobákat, sóbarlangokat. Legalább annyira hasznosak, mint télen a száraz köhögés oldására.

7/ Az otthon tehermentesítése nagyon fontos. Főleg azoknál, akiknél az allergia nem szezonhoz kötött, hanem pl. poratkára, penészre, vagy állatszőrre allergiások, de a többféle pollenre érzékenyeknél is érdemes elgondolkodni egy légtisztító készülék beszerzésén, hiszen akár fél évig kínozhat az allergia. Mivel én is és a kisfiam is allergiás, beszereztem egy Reer légtisztítót, ami nagyon sokat segített. Ahhoz tudnám hasonlítani az érzést, mint amikor a hőségből bemegy az ember egy kellemesen légkondicionált helységbe. Érezhetően könnyebb lett a légzés a lakásban. Ma már szerencsére sok gyártó kínál megoldást. Mindenképpen olyat érdemes választani, ami többszörös szűrőrétegen keresztül egy valóban tiszta, nemcsak pollen, hanem baktérium és vírusmentes levegőt "készít". ( Ha többet szeretnél tudni arról, mit érdemes figyelni a légtisztító kiválasztásakor, katt ide.)

8/ Sajnos a lakásban nem csak a levegő, hanem a szőnyegek, bútorkárpitok is súlyosan szennyezettek. Ne felejtsük el évente legalább 1-szer kitisztítatni őket. A légkondicionáló éves karbantartásáról sem feledkezhetünk meg.

9/ Amit mi még be szoktunk vetni kritikus pillanatokban (amikor csavar az orrunk és alig látunk), egy gyógyszertárban kapható szerkezet, orr irrigátornak nevezik. Az egyszerű szerkezet varázslatnak tűnő módon képes a teljes orrüreget kitisztítani és a pollenektől megszabadítani. Egyik orrunkon befolyik, másikon kifolyik a sós víz. A sós oldatot elkészíthetjük magunk is, de itt –csakúgy, mint a párásításnál- a Salvus vizet ajánlom. Garat viszketéskor is segíthet.
Viszonylag könnyen rálehet érezni a szerkezet működésére és hihetetlenül jó érzés utána. (orrvérzéses gyerekeknél is érdemes kipróbálni, mert nálunk abban is segített)
Egész pici babáknál sajnos még nem tudjátok használni, de 2-3 évesen már meglehet próbálni. Gyereke válogatja, hogy mikor tudja átengedni lazán a vizet az orrüregében.

http://www.yogaprosess.com/hungary/rhinohorn.html

10/ Végül az én véleményem az allergia gyógyszeres kezeléséről. Az allergológusok immunterápiát szoktak javasolni, ami hosszú távon szünteti meg a problémát. Ez egy hosszú ideig tartó, igen drasztikus terápia, ráadásul, aki többféle anyagra is allergiás, nagyon nehézkes. Mielőtt ebbe belevágnátok érdemes a természetgyógyászat által kínált lehetőségeket megpróbálni. Az allergia általában a szervezet túlterheltségéből ered, így kezdetnek egy méregtelenítés mindenképpen ajánlott máj és vesetisztító teákkal.
Az allergia során hisztamin túltermelődés lép fel, amelyet csalánteával lehet mérsékelni. Cickafarkfű, lándzsás útifű és kakukkfű szintén segíthet tea formájában.
Akik hisznek a homeopátiában sok segítséget kaphatnak, de mindenképpen konzultáljanak homeopátiában jártas orvosukkal. 

Amennyiben valaki gyermeket tervez, vagy akár már a pocakjában növekszik most bizonyára aggódva tekint a jövő elé. Szerencsére van 1-2 óvintézkedés, illetve tervezett  megelőzés, amit tudtok tenni annak érdekében, hogy csökkentsétek babátoknál az allergia kialakulásának esélyét. Erről a következő itt olvashattok bővebben. Ha nem szeretnél lemaradni erről az írásról, illetve hasonló hasznos gyermekekkel kapcsolatos hasznos tudnivalókról iratkozz fel hírlevelünkre.

Email címem megadásával hozzájárulok, hogy a gyerekbiztos.hu oldal üzemeltetője havi magazinját részemre megküldje. Nyilatkozom, hogy az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam és elfogadtam. ( https://www.gyerekbiztos.hu/vasarlasi_feltetelek_5 )


Remélem találtatok hasznos segítséget és talán kicsivel könnyebb lesz az elkövetkezendő időszak. Mindenki élvezheti a jó időt, a nyarat, a természetet.

Sommer Ági

Kapcsolódó termékek