Milyen bébiőrt érdemes vásárolni?

Sokszor teszik fel vásárlás előtt ezt a kérdést a leendő, vagy már gyakorló szülők, ezért szeretnék segítséget adni abban, hogy mire érdemes odafigyelni a döntés meghozatalakor.
Az első kérdés az szokott lenni, hogy egyáltalán van-e szükség bébiőrre? 
A válasz nem lehet egyértelmű, hiszen mindenkinek más-más az élethelyzete, a lakása adottsága, a gyermek ágyacskájának a helye és ami a legfontosabb a szülői habitusban is jelentősen különbözünk. Mit is jelent ez?
Aki úgy dönt, hogy gyermekét a saját ágya mellett szeretné tudni és napközben is a közvetlen közelében maradva tesz-vesz, nincs szüksége bébiőrre. Amennyiben a babaágy kicsit távolabb esik és a hangok nehezebben jutnak el a szülőkig, már indokolt lehet egy bébiőr beszerése. 
Szintén sok hasznát vehetjük, ha a lakás mérete indokolja, vagy esetleg kertünk van, ahova gyakran kimegyünk hosszabb időre (pl. kertészkedünk), hiszen nem kell 5 percenként megszakítani a tevékenységünket, ellenőrizni babánkat alvás közben. 
Akik sokat utaznak, nagyi, bébiszitter gondjaira bízzák alkalmanként gyerkőcüket, vagy munkába állnak, érdemes beruházni egy jobb készülékre, amelynek segítségével már mobiltelefonon megnyugtató képet tudunk kapni gyermekünkről.

Ha eldöntöttük, hogy vásárolunk egy bébiőrt, meglepődve tapasztaljuk, hogy hihetetlen széles skálán mozognak az árak. Annak idején én is igyekeztem minél kevesebb költéssel megúszni a bébiőr beszerzést, de sajnos 3 plusz kört sikerült tenni a bababoltig, mire kikötöttünk a bébiőrzőnknél. 
Utólag a bébiőr kategóriára mindenképpen azt mondanám, hogy nehéz az olcsóbb árszinten jót találni és sok bosszúságtól tudjuk magunkat megkímélni, ha 10.000 forint alatti termékeket nem is mérlegelünk és utána is inkább azt a bébiőr készüléket választjuk, amire a barátnőnk, ismerősünk, internetes fórumok jókat mondanak, mert itt az "olcsó tényleg drága", ahogy a szólás mondja.

De miben is különbözhet egyik bébiőr a másoktól? 
1/ Az első és legfontosabb paramétere, amiben sok termék elveszik a termék, hogy hány csatorna van benne. Ez azért nagyon fontos, mert ezek a csatornák különböző rádiófrekvenciákat használnak és minél több áll rendelkezésére a bébiőrnek, annál kisebb az esélye, hogy a szomszéddel megegyező frekvenciát használnátok, amely azt eredményezi, hogy az általa használt készüléket is hallhatod. Mondok egy példát. Az általunk elsőnek megvásárolt készülék esetében, amikor üzembe helyeztem, hallottam a szomszédunk gyermekének a sírását. Igen zavaró volt. A "tiszta" frekvencia azt is eredményezi, hogy sokkal jobbak a hangok és nincsenek zavaró recsegések sem.

2/ A második legfontosabb, amit mindenképpen nézzünk meg, hogy hány méterig garantálja a kapcsolatot. Nyilván ez a ház adottságaitól függhet, de az értékeket általában a szabadban mért adatok alapján adják meg, így azok összehasonlíthatóak. Azt érdemes tudni, hogy egy készülék, ha a szabadban 200-250 métert bír, az a lakásban maximum 100 métert jelent.

Amennyiben egy termék leírásában azt olvassátok, hogy IP technológia, az már internet alapú technológiát használnak, mely esetben a távolságnak és a csatornák számának nincs jelentősége. Akár a világ másik pontján kristálytisztán láthatod, hallhatod gyermeked.

3/ Érzékenység állíthatósága mindenkinél fontos lehet. Sokaknál a környezeti zajok miatt (elmenő buszt, villamost nem szeretnénk hallani), de nem egyformák a lehetőségeink arra, hogy milyen messzire állítsuk a bébiőrt gyermekünk fejecskéjétől. Egy jól beállított bébiőr pont akkor fog megszólalni, amikor azt mi fontosnak tartjuk. Aki nem szeretne berohanni egy álomban történő nyöszörgéssel egybekötött átfordulásra, annak arra is lehetősége van, hogy ezt az érzékenység beállításával szabályozza.

4/ Sokakat elriaszt a bébiőrből, légzésfigyelőkből eredő elektroszmog, amivel nem szeretnék terhelni gyermeküket. Szerencsére a jobb készülékek már olyan értékeket tudnak felmutatni, ami szinte minimálisra csökkentette az elektroszmogot.
A hangra bekapcsoló hangtovábbítás funkciója szintén hozzájárul ahhoz, hogy tényleg csak akkor kapcsolódjon be a készülék, ha gyermekünk felsír, ezzel saját életünket könnyítjük meg, hogy a szoba egyéb zajai nem zavarják az éjszakai nyugalmunkat. ( pl. kutyaugatás) Ezt azok a termékek tudják, amik intelligens hangátvitelt kommunikálnak, illetve van alvó funkció feltüntetve.

5/ A készülékek nagy része már mobilizálható, azaz hálózati és elemes töltésről is működnek. A jobbak már azt is tudják, hogy csak akkor meríti az elemet, ha nem talál hálózatot, ezzel jócskán meghosszabbítva az elemünk élettartamát. Hasznos plusz funkció az elemtöltöttség jelző ikon egyes készülékeken, amivel elkerülhetjük, hogy pont akkor merüljön le, amikor nem számítunk rá. A legkorszerűbb modellek már USB töltőről működnek, így akár a mobiltöltővel tölthetők.

6/ Ezeken a tulajdonságokon felül van jónéhány extra, amit mindenki saját igénye szerint eldönthet, hogy szükséges-e. Ilyen például az éjszakai fény funkció, a némítási lehetőség, a szobahőmérséklet mérés, a digitális kijelzés, légésfigyelővel kombinálhatóság, kétirányú kommunikáció lehetősége és az övcsipesz stb. Ezek közül sok hasznos is van, azonban ezekről csak akkor döntsünk, ha az első 5 kérdésben pozitív választ kaptunk adott készülékről. Ne vegyünk cuki, színes, világítós, zenélős szerkezetet, amíg nem vagyunk biztosak abban, hogy az alapvető funkcióját elfogja látni.

Végül egy tanács a vásárlás időzítésére vonatkozólag. A bébiőr vásárlását ( nem a kiválasztását, mert azt érdemes időben elkezdeni a nagy választék miatt) halasszátok minél későbbre. Az sem baj, ha a babátok már megszületett, hiszen az első hetekben úgysem vagytok távol tőle. A lényeg, hogy legyen lehetőségetek a kipróbálásra, hogy kitudjátok cserélni amennyiben nem megfelelően működik.

Én az Angelcare és Reer készülékekre esküszöm, de természetesen léteznek még jó, márkás bébiőrök, amik nagyon hosszú időn keresztül hasznos segítőtök tud lenni.
Remélem sikerült a döntéshez segítséget adni. Amennyiben bármilyen kérdés még lenne kérlek tedd fel itt (csak én látom), vagy írj a info@gyerekbiztos.hu címre. Telefonon is szívesen segítek:0630/864 7068.

Írjon nekünk!

Amennyiben tetszett írásunk rendeld meg ingyenes gyermekbiztonsági magazinunkat, melyben havonta egyszer aktuális gyermek biztonsági témáról, hírekről, újdonságokról olvashatsz.

Email címem megadásával hozzájárulok, hogy a gyerekbiztos.hu oldal üzemeltetője havi magazinját részemre megküldje. Nyilatkozom, hogy az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam és elfogadtam. ( https://www.gyerekbiztos.hu/vasarlasi_feltetelek_5 )