Őssejt a köldökzsinórból? Kell ez nekünk? 5 hétköznapi kérdés és 5 konkrét válasz.

Nagy örömömre egyre többször fordul elő, hogy a szülők tanácsért fordulnak hozzám gyermekbiztonsági kérdésekben. Minap egy kismama írt nekem és arról kérte ki a véleményem, hogy szerintem érdemes-e levenni születendő kisbabájánál a köldökzsinórvért. Bizonytalanul álltam a válasz előtt, hiszen jómagam jó néhány évvel ezelőtt álltam hasonló döntés előtt, amikor az egész köldökzsinórvér tárolás és őssejt terápia kérdése egy hatalmas szürke ködbe volt burkolva, így elhatároztam újra nekifutok és körbejárom, mintha saját gyermekem sorsáról döntenék. 


Jól tettem. A mobiltelefonok fejlődése „Kis Miska” ahhoz képest, ami a tudomány őssejt felhasználás területén az elmúlt években lezajlott…szerencsére. Persze nem csak a tudomány, hanem a szolgáltatók, az őssejtbankok is felismerték, hogy fejlődniük kell, ami ezt az igencsak összetett egészségügyi szakterület megismertetését, megértetését illeti. Bevallom a tájékoztatás mélysége szinte mindenhol messze a laikus, döntést segítő szinten túlmutatott, de nincsenek könnyű helyzetben, hiszen mindenki más-más mélységben szeret elmerülni a tudásban és mindenkinek meg kell felelni.
Én azokhoz szeretnék írásomban szólni – mert szerintem ők vannak többen -  akik úgy érzik, hogy elvesztek a sok-sok információ tengerében és szeretnék leegyszerűsített formában megkapni a választ alapvető kérdésükre:

Érdemes, vagy nem érdemes levenni a köldökzsinórvért, és ha igen melyik őssejtbankkal szerződjek?

A feladatnak úgy kezdtem hozzá, hogy felmértem mik azok a kérdések, bizonytalanságok, ahol mi szülők fennakadunk. Ezekre, ha választ adunk, talán közelebb kerülünk a döntéshez. 

5 kérdés arról, vajon érdemes-e levenni a köldökzsinórvért?

1.Eddig is használtak őssejtet a csontvelőből, akkor miért kell nekünk a köldökzsinórvér?

És tényleg. A 90-es évek végéig szinte kizárólag csontvelőből nyert őssejtet használt az orvostudomány transzplantációra, azonban az eltelt 25 év alatt –amióta felismerték és elkezdték használni a köldökzsinórvért- a felhasználások száma világszinten rohamosan megemelkedett. Ennek oka több helyen keresendő. Először is a csontvelő kinyerése igen fájdalmas procedúra, ráadásul akitől leveszik, már biztosan átesett egy halom fertőzésen és a sejtjei is öregebbek, mint a baba születésekor gyűjtött köldökzsinórvér őssejtjei.

A másik lényeges dolog egy olyan tény, amit a szakembereken kívül aligha tudhat más…vagyis, hogy csontvelő esetén nagyon sok ponton szükséges az egyezést vizsgálni a donor (aki adja) és recipiens (aki kapja) között, viszont ha köldökzsinórvért használnak a transzplantációhoz, akkor csak pár ponton zajlik az egyeztetés és ezek a vizsgált pontok édestestvérek esetén szinte biztos, hogy megegyeznek.

Így a kérdésre a válaszom, hogy esélyünket a gyógyulásra bizonyos betegségek esetén sokszorozni tudjuk a köldökzsinórból vett őssejttel

2. Miért fizessek érte, amikor más közösségi bankokból megkapja „ingyen”.

Nagy remény azoknak a szülőknek, akik erről a lehetőségről már lemaradtak, hogy köldökzsinórból vett őssejthez közösségi donorbankból is hozzá lehet jutni. Sajnos Magyarországon ilyen közösségi bank nincs és külföldön is nehéz olyan őssejtet találni, akinél az egyezőség megfelel az őssejt transzplantációhoz, mert az egy másik nemzetre jellemző minta. Amennyiben saját magunk rendelkezünk felette (mert családi bankban tárolják), könnyen és gyorsan hozzáférhetünk. Ráadásul ma már sokkal kedvezőbb árak jellemzik a piacot, mint akár 6-8 éve. Megdöbbentem, hogy napi szintre lebontva egy csoki árából nyugodtak lehetünk, hogy mi mindent megtettünk. Bevallom, talán mi is más döntést hoztunk volna, még abban a bizonytalan időben is a mai szolgáltatási árak mellett…

Kérdésre a válaszom, hogy miért fizessünk? Mert elérhető díjak mellett azonnali, életmentő megoldást „kaphatunk” családunkban előforduló komoly betegségek esetén.

3. Egyáltalán milyen esély van arra, hogy őssejt transzplantációra valaha szükségünk lehet?
Valószínűleg olvasóim közül többeknek is van komoly esélye a számok alapján! A tudomány mai állása szerint az őssejt alkalmazható leukémia, limfóma gyógyítására, azonban klinikai kísérletek során már szív és érregenerációs, érszűkületes betegségek, szívinfarktus, koraszülött, agyi sérüléssel született gyerekek esetén is pozitív eredményeket értek el. A tudomány fejlődésével a köldökzsinórból nyert őssejt felhasználása várhatóan egyre több betegség esetében lehet alternatíva, akár a családon belül is.

A statisztikai mutatók alapján, jelenleg minden 400. embernek van esélye arra, hogy olyan betegsége lesz az élete során, ami őssejtekkel (sajáttal vagy idegenével pl. testvérével) kezelhető lehet. Pont ekkora esélyünk van elkapni a rotavírust, amiről manapság igen sokat hallunk és egyre többen oltatják be gyermeküket ellene. Gondoljunk csak bele, mennyi esély van arra, hogy ütközünk az autóval? Mégis mindenki gondoskodik biztonságos gyerekülésről (jóllehet ez kötelező, de remélem nem ezért), sőt egyre többen költenek komoly összegeket arra, hogy olyan autót vegyenek, amiben minél több a légzsák. Pedig jó eséllyel soha nem találkozunk vele.
A köldökzsinórból átlagosan nyert vér mennyisége egy 40-50 kilós ember transzplantációjához elegendő, azaz gyermekeink felnőtté válásáig biztosan.  Felnőttkorban kiegészíthető más forrásból nyert őssejttel, ami még mindig nagyobb eséllyel lesz transzplantálható és sikeresen működő, mint egy idegen sejt. Az őssejtek akár életünk végéig egy biztonságot nyújtó mentőövként pihenhetnek a -180 fokos „orvosi mentődobozunkban”.

Így válaszom, hogy sajnos, vagy szerencsére (hiszen a felhasználás azt is jelentheti, hogy arra kapunk megoldást, amire korábban nem is volt lehetőség) a vissza nem térő lehetőség miatt mindenképpen érdemes meggondolni fogadunk-e 1:400 ellen. Jóllehet én sosem fogadtam még, de azt tudom, hogy ha bejön az 1, az felbecsülhetetlen értéket fizet.

4. Magyarországon egyáltalán tudnak vele mit kezdeni?    
IGEN! Szerencsére 2001 óta már Magyarországon is rutin eljárásnak számít a köldökzsinórból nyert őssejt transzplantációja. 5 őssejt transzplantációs központ működik, melyből kettőben évente kb. 10 köldökzsinórvér őssejt terápia történik. Ezzel szemben 300 transzplantációt végeznek csontvelőből. A nagy különbség oka a közösségi őssejt donorbank hiánya, és hogy csak a születések 7-8%-ánál gyűjtenek köldökzsinórvért. Tehát az orvosi szaktudás itthon is megvan, de alapanyag hiányában kevesebb a sikertörténet hazánkban.
Gondoljunk csak bele hány életet lehetne megmenteni, ha lenne közösségi bankunk...

5. Nincs a babámnak kára abból, hogy a köldökzsinórvér levételre kerül?     
Az orvosi vélemény az, hogy a köldökzsinórvér levétele se nem fájdalmas, se nem sürgető, így nyugodtan megvárható az első felsírás és lélegzetvétel, míg leveszik a köldökzsinór ereiben pulzáló vért, amire egy időre született babának már nincs szüksége.

Kérdésre a válaszom, hogy sem a babának, sem a mamának nincs egészségi kockázata.

Összefoglalva az alapkérdésre a válaszom, hogy aki anyagi oldalról ki tudja gazdálkodni a szolgáltatás árát, ne habozzon. Lehet, lesznek olyanok, akiknek az egész jövőjét meghatározza ez a döntés és szinte biztos, hogy nyugalmat mindenkinek ad a tudat, hogy szükség esetén van egy eltett minta.

A kérdés másik felére igyekeztem objektív szempontok szerint választ adni. Az ehhez készült táblázatban a hazai családi őssejtbankok szolgáltatásait vetettem össze: 

 

Az árak sajnos annyira összetettek, hogy nem sikerült táblázatba foglalni. Ahány őssejtbank, annyiféle árképzés. Amire viszont az árak összehasonlításakor érdemes figyelni és rákérdezni:

- Hány évre szól a szerződés és milyen fizetési konstrukciókat tudnak ajánlani? Általában 20 évre szerződnek, de pl. a Krio-nál és a Cord Blood Center-nél éves tárolási díjcsomag van, így mi döntünk meddig szeretnénk fizetni.
- Van-e lehetőség egészségpénztár felhasználására? 
- Mit tartalmaz pontosan az ár? 2 tasak esetén van-e felár? Köldökzsinór véren kívül még mit fagyasztanak és milyen plusz költségért?
- Amennyiben a minta nem felhasználható ( fertőzött, vagy kevés) milyen költségek terhelnek minket? Krio ez esetben pl. visszatéríti a díjat és a Cord Blood Center-nél sincs költség ez esetben.
- Egyéb szolgáltatások. Pl. nyílt nap, személyes konzultáció, gólyaváró program, ami jól jöhet minden kezdő szülőnek..

Mielőtt azonban egy kedvezőnek tűnő ár elcsábítana minket, győződjünk meg arról, hogy egy biztos háttérrel bíró céggel kössünk szerződést, akivel a kapcsolat nem áll meg a díj átutalásával. Fontos, hogy folyamatosan elérhető (magyarországi székhelyen, telefonszámmal), szakmai konzultációra alkalmas kapcsolatokat kapjunk Magyarországon, akihez problémánk esetén fordulhatunk és aki gond esetén a leggyorsabban tud reagálni. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Számomra nagyon szimpatikus kezdeményezés a Pro Familia program (vagy a Cord Blood Center-nél az "ingyenes indikált köldökzsinórvér levétel), amelyet 2 őssejtbank kínál. Ennek lényege, hogy amennyiben őssejttel kezelhető betegségben szenvedő gyermekünk van, egy születő gyermekünk köldökzsinór vérét ingyenesen veszik le és tárolják. Úgy gondolom hasonló programok jól mutatják, hogy ki érzi az őssejtben lévő csodát szívügyének és ki az aki inkább üzleti oldalról közelít. 

Az őssejtbankok honlapjait alábbi logókra kattintva lehet böngészni.

                          

Aki szeretné a cikk megírásához felhasznált szakmai anyagokat tanulmányozni, videókat nézni, kattintson a linkekre. 
A cégek összehasonlításakor az interneten fellelhető információkra hagyatkoztam, amely kapcsán előfordulhat eltérés.

Remélem sok olyan szülő lesz, akinek döntésének meghozatalához sikerült hozzájárulnom és sok-sok egészséges baba életét fogják tudni kicsit nagyobb nyugalommal elindítani.

Ha tetszett a cikk iratkozz fel havi gyermek biztonsági magazinunkra, ahol hasonló témaköröket járunk körbe hónapról-hónapra.

Email címem megadásával hozzájárulok, hogy a gyerekbiztos.hu oldal üzemeltetője havi magazinját részemre megküldje. Nyilatkozom, hogy az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam és elfogadtam. ( https://www.gyerekbiztos.hu/vasarlasi_feltetelek_5 )

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog egészség várandósság