Hipoallergén kutyafajták: ha gondot okoz a szőr, de szeretnél kiskedvencet

Mi is pontosan az allergia?

Valójában az allergia azt jelenti, hogy a szervezetünk egy teljesen hétköznapi anyagra, fehérjére túlzott reakcióval válaszol, ugyanis „veszélyesnek” érzékeli. És ezáltal jelennek meg a kellemetlen tünetek. Kontakt allergia esetén ezek legtöbbször bőrtünetek, egyéb esetben pedig a fentebb említett kellemetlenségek jelentkeznek.

És most lehet, hogy egyes embereknek újdonságot fogunk mondani: de valójában nem a kutyaszőrre lehetünk allergiásak, hanem a kutya bőrén keletkező korpára, nyálra.

Éppen ezért nem feltétlenül az a helyes kérdés, hogy melyik kutyának nem hullik a szőre, hanem hogy melyik hullajt kevesebb korpát.

Persze a szőrt nem hullajtó kutyák a legtöbb esetben lefedik azt, hogy hipoallergének, azaz nem váltanak ki allergiás reakciót.

De ha nagyon erősen jelentkeznek a tünetek nálad, azért érdemes a kutya vásárlás előtt élesben tesztelni, pl. a tenyésztőnél, hogy okoz e a gondot a leendő kutyafajta.

Egyes kutyák abszolút nem vedlenek a hipoallergén kutyák közül, míg másoknál a kihullott szőrszálak a bundában maradnak, ezért tűnik úgy, hogy nem vedlenek. Az ilyen fajtánál érdemes úgy kalkulálni, hogy ne az allergiás személy végezze a napi bunda ápolást értelemszerűen.

A hipoallergén kutyafajták mindegyikére jellemző, hogy rendszeresen kutyakozmetikus gondjaira szükséges őket bízni, így többlet költséggel kell számolni az esetükben. Azonban mindent megér szerintünk, hogy bearanyozhassa az életünket egy kiskedvenc, még akkor is, ha allergiásak vagyunk a „kutya szőrre”, nemde?

Ezen felül sokuk hajlamos különféle eleség allergiára, így olyan minőségi, csirke/gabonamentes eledellel szükséges őket etetni, mint amilyen a Brit Care kínálatában találhatóak. 

Most pedig jöjjön a top 5 hipoallergén kutyafajta!

5. Shitzu

Ez az aprócska öleb egy igazi cukiságbomba! Kedves szemek, pici nózi és hatalmas szív jellemzi! Emellett mégis csak stramm, nem az az extrémen törékeny fajta. Bátran ajánljuk fiatalok, idősek, nagyobb gyerekesek mellé is. Ő is azon fajták közé tartozik, akik kevés korpát termelnek, azonban a szőrük hullik egy kicsit, de a bundában marad. És nem muszáj nagy, kiállítási bundában tartanod, választhatsz egy könnyen kezelhető, rövidke fazont is természetesen.

4. Yorkshire terrier

Igen, jól látod kedves érdeklődő! Szerencsére a yorki hipoallergén kutyafajta! Így, ha egy igazán könnyen ölbekapható ölebet keresel, mindenképp vedd őt is számításba! Azonban egy eszes munkakutya volt régen, aki nem szeret unatkozni, erre is gondolj! Nagyobb gyerekek mellé is szuper választás a yorkie.

3. Bichon fajták

Azért van a többesszám, ugyanis ide három különböző fajta tartozik. Az egyik a havanese, a frise és végül a bolognese. Míg utóbbi kettő csak fehérben létezik, az első többféle színkombinációban is pompázik. Emellett ő a legnagyobb típus, bár igy is egy kb. 5-6 kg-os kutyáról van szó. És igen, a havanese hipoallergén, a csodás hullámos-egyenes bundája ellenére.

2. Ír vízispániel

Ha egy közepes testű, ritkább kutyafajtát keresel, aki alkalmas mindenféle aktivitásra, sportra, akkor dönts ezen fajta mellett! Okos, tanítható, jól motiválható. Természetesen egy ilyen okos kutyának is kellenek a szabályok, mint pl. hogy nem ugorjuk át a kutya rácsot.

1 .Uszkár

Mi más is lehetne a listánk élén, mint a 4 féle méretben és megannyi színben is tenyésztett, egyik legokosabb kutyafajta, az uszkár! Családbarát, alkalmazkodó hihetetlen mértékben, szinte csüng a gazdin! Emellett imád sportolni, játszani! Egyedüli nehézséget nála is a bundaápolás jelentheti. De gyakori fésüléssel és fürdetéssel, valamint egy egyszerűbb fazonban tartással ez is leküzdhető.

Jó kutyásodást kívánunk!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog