Konyhai gyermekbiztonsági 1x1

Minap egy Facebook-on terjedő szörnyű hír kapcsán ismét felerősödött bennem a „hivatástudat”, hogy minden erőmmel azon dolgozzak, hogy megértessem az emberekkel, hogy manapság ilyen értelmetlen baleset nem fordulhat elő. Egy 1,5 év körüli kisgyerek rántotta magár a forrásban lévő levest és sajnos életveszélyes sérülésekkel fekszik kórházban. Az elmúlt évek során sajnos megtapasztaltam, hogy a szülők milyen kevés időt és pénzt fordítanak gyermekük biztonságára, bízva abban (ahogy a reklámfilmben is volt) hogy velük ezek a balesetek úgysem történhetnek meg.

Mondanék egy példát a gyerekülés kategóriában. Szemlélve a választás dinamikáját a következőt tapasztaltam. A szülők kifizettek 30%-al többet egy Disney mintás gyerekülését és vásároltak hozzá egy tündéri cserélhető huzatot. A teszteken legjobb minősítést elért ülést elvetették az ára miatt, holott végeredményben alig költöttek kevesebbet. Érthetetlen!
Elhatároztam, hogy végzek egy kalkulációt egy átlagos háztartásra nézve milyen költségekkel bír egy konyha biztonságosság tétele átlagárakkal kalkulálva.

Amikre  mindenképpen szükség van:

Tűzhely védelme: A tűzhely a lakás legveszélyesebb területe!
A leggyakrabba előforduló balesetek:
- A pici kezek megégése a forró edény érintése miatt.
- Forrázásos balesetek az edény lecsúszásából, lerántásából eredően.
- Sütőajtó kinyitásakor a forró gőz által okozott égési sérülések.
- Gombos tűzhelyeknél a szikra, vagy a hirtelen erősödő lángnyelv által okozható sérülések.


Tűzhelyvédő lap, vagy rács ára: 10.000-12.000 Ft
Sütőzár: 1.350 Ft
(Opcionálisan) tűzhelygomb védő: 2.350 Ft
Fiókok, szekrények védelme a „szakavatott” kezecskék ellen.
Leggyakrabban előforduló balesetek:
- Éles tárgyak, kések hozzáféréséből eredő vágási sérülések.
- Fiók kirántásakor előforduló zúzódások.
- Fiók, szekrény rángatásakor pici ujjacskák becsípése.
- Veszélyes anyagok, tisztítószerek megkóstolásakor (sütőtisztító, Domestos, mosogatógép tabletta) akár életveszélyes mérgezések.
- Hűtőszekrény, mikró magasan lévő polcairól, az önállóság szépségeit próbálgató gyermek egy-egy törékeny, vagy nehéz tárgy levételekor (pl. kedvenc lekvár kivétele a hűtőből), akár súlyos koponyasérülést is szenvedhet.
- Szemetesben rejlő „érdekességek” felkutatása és - mivel kisgyerekről beszélünk, aki minden érzékszervét használja a világ felfedezésére – megkóstolása.
- Nejlonszatyrok fejre húzásával fulladásos baleset.
- Gyufa, öngyújtó véletlen meggyújtásával égési sérülések.

Ezek csak a leggyakrabban előforduló balesetek, de a gyermeki találékonyságnak nincs határa, így mindenképpen a megelőzés a cél.

Hogyan? Mindezek távol tartására elegendő egy pár száz forintos fiók, vagy szekrényzár. A különbség csupán abban lehet, hogy van-e speciális szekrényünk, vagy szeretnénk elrejteni a zárat, esetleg fontos számunkra a bútorhoz való illeszkedés.
Egy átlagos konyhában, amire szükség lehet:

6 db fiókzár, vagy szekrényzár: Kb 3000 Ft/ 6 db
Hűtőzár, mikrózár, mosogatógép zár:  kb. 2000 Ft/ 3 db


Ha összeadom fenti összegeket, ennek a rengeteg veszélyforrásnak az elhárítására akár 15.000 forint és elegendő.
15.000 forint egy egyszerűbb és egy aranyos mintás (kicsit kényelmesebben párnázott) etetőszék közti árkülönbség…
NE VÁRJUK MEG A PILLANATOT, AMIKOR TÉNYLEG SZÜKSÉG LETT VOLNA RÁJUK!!

Ha valaki mégsem szeretne, vagy tud költeni a konyhai biztonságra, alábbi TOP5 tanácsot mindenképpen tartsa be a balesetek minimalizálása érdekében.
- 1.Mindíg zárjuk a konyhaajtót! ( Amerikai konyha esetén persze ez nem lehetőség.)
- 2. A veszélyes eszközöket, anyagokat helyezzük a gyerek által elérhetetlen magasságba. Székeket toljuk szorosan az asztal alá, hogy ne tudjon arra felállva hirtelen "megnőni".
- 3. Etetőszékben minden esetben kössük be gyermekünket.
- 4. Szatyrokra kössünk csomót, hogy ne tudja gyermekünk a fejére húzni. Kukát, tisztítószert helyezzük egy zárható helységbe pl. kamrába.
- 5. A tűzhelynek csak a hátsó lyukait használjuk. Az edények fogantyúját fordítsuk befelé.

Ha hasznosnak találtad a cikket íratkozz fel havonta jelentkező hírlevelemre, melyben újdonságokkal, hasonló hasznos írásokkal találkozhatsz.

Email címem megadásával hozzájárulok, hogy a gyerekbiztos.hu oldal üzemeltetője havi magazinját részemre megküldje. Nyilatkozom, hogy az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam és elfogadtam. ( https://www.gyerekbiztos.hu/vasarlasi_feltetelek_5 )

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog