Hogyan válasszak és meddig kell légzésfigyelőt használni?

Hogyan csökkenthetjük a bölcsőhalál esélyét?

Milyen szempontok mentén érdemes légzésfigyelőt vásárolni?

Mit tegyünk riasztás esetén?

Kezdjük ott, hogy mi is az a bölcsőhalál, vagy hirtelen cscsemőhalál és hogyan tudjuk megelőzni?
A hirtelen légzésleállás egy rejtélyes halálok, mely elsősorban 1 éves kor alatti babáknál fordul elő és egyenlőre nem igazán találtak pontos okot rá. 2019-ben a Sydney Egyetem kutatócsoportja egészen közel került az okok megtalálásához. Egy BChE nevű enzim inaktív működése tehető felelőssé a bölcsőhalálért. Egyszerűen nem működik a szervezet azon funkciója, mely felébreszti a babát a légzés kimaradása esetén. Emiatt is fordulhat elő, hogy sok riasztás esetén felkapva a babát akár minden egyéb beavatkozás nélkül is fel lehet ébreszteni és ezzel újra "működésbe hozni" a légzésfunkciókat. Természetesen ezek a kutatások míg révbe érnek és szűrni tudják ezen enzimekre az újszülötteket időigényes folyamat. Addig is lássuk mivel tudjuk a kockázatokat csökkenteni.

Egyes kockázati tényezők mutathatóak ki, melyekre érdemes odafigyelni. Pl.
- A bölcsőhalál kockázata koraszülött, alacsony súllyal született babák esetében magasabb.
- Fiú gyermekek esetében nagyobb százalékban fordul elő.
- Örökletesség kimutatható. Amennyiben a családban már előfordult, érdemes különös hangsúlyt fektetni rá.
- Az alvásra használt helység túlfűtött, levegőtlen.
- A baba ruházata túl meleg.
- A kismama a várandósság alatt dohányzott, vagy jelenleg van dohányos a baba közelében.

Hogyan tudunk mi védekezni?
- Nagyon fontos, hogy kisbabánk alvóhelyét körültekintően válasszuk meg. Nem javasolt a szülőkkel egy ágyban aludni. Ha a szülők szeretnék a babát a közelükben tudni, inkább egy külön kiságyban tegyék a sajátjuk mellett.
- A hason fektetés nagy mumus. Sokan óva intenek tőle, mert nagyobb arányban fordul elő hason fekvő babáknál a bölcsőhalál, de személy szerint én más okokra vezetném vissza. Amennyiben gyermekünk hason fekve szeret aludni, akkor különösen ügyeljünk rá, hogy a matrac kemény legyen és ne legyen a baba környezetében felesleges ágynemű, plüss. A hason alvás elsősorban azért jelenthet veszélyt, mert az apró baba fejecske belesüpped a matracba, esetleg párnába és amennyiben a feje mellé kerül még valami ( egy plüss, takaró, vagy csupán a keze) akkor a számára elérhető levegő mennyisége és minősége is jelentősen romlani fog. 
- Mindig időjárásnak és hőmérsékletnek megfelelően öltöztessük babánkat. Aki tanácstalan, ezen a linken kaphat segítséget az éjjeli öltöztetéshez.

Ha mindezeket megtettük már csak egyetlen eszköz áll rendelkezésre, hogy tovább csökkentsük a bölcsőhalál esélyét. A légzésfigyelő készülék vásárlásának mérlegelése.
Rengetegen kérdeznek engem, hogy megéri-e megvenni? Miért is kell légzésfigyelő? 
Ma Magyarországon a bölcsőhalál gyakorisága 0,03%, azaz 10.000 babából 1-et érint. Ez viszonylag kicsi szám, de nagy annak az egy családnak. Mit tehetünk mi? Egy felmérés alapján 8000 családot monitoroztak, ahol használtak légzésfigyelőt, a bölcsőhalál előfordulása 0 volt. A 0 kevesebb az 1-nél...

Sokan szoktak azzal érvelni, hogy hiába a légzésfigyelő, ha megtörténik, semmit sem segít. Erre én azt szoktam válaszolni, hogy sok olyan esetről tudunk (az én ismerősi körömben többet is) ahol megszólalt a légzésfigyelő és a babát kikapva, rázogatva kerülték el a tragédiát. Ki tudja, hogy mi történt volna, ha nincs légzésfigyelő?! Azonban nehéz lenne a saját lelkiismeretünkkel elszámolni, ha mégis mi lennénk az a statisztikailag kis érték és azon gondolkodhatnánk egész életünkben, hogy mi lett volna, ha van??

Amennyiben eldöntöttük, hogy vásárolunk légzésfigyelő készüléket, jön a következő kérdés. De milyet? Próbáltam hétköznapi módon megközelítve segíteni a döntést alábbiakban. 
 

1/ Soha ne csak az árak alapján dönts!

Ha valaki elhatározza, hogy szeretné nyugodtan álomra hajtani a fejét és nem aggódni a hirtelen csecsemőhalál rémképe felett és légzésfigyelőt vásárol, a termék kiválasztásakor ne legyen szempont pár ezer forintos árkülönbség. Egy téves riasztással több ősz hajszállal tudjuk gazdagítani fejünket!
Mikor is jó és megbízható egy légzésfigyelő? Mindenképpen figyelni kell a forgalomba hozatali engedélyt. Ez alap! A lényeg a megbízható tanúsító szervezetek és a kórházi szakemberek  ajánlása, de a legjobb környezetedből egy megbízható személy tapasztalati ajánlása. A független orvosi minősítő szervezetek CExxx jellel látják el a készüléket, ezzel szavatolják a minőséget. 
A légzésfigyelőknél én a Babysense és az Angelcare mellett tettem le a voksom, mert tökéletesen megbízható, de probléma esetén is jó szerviz háttérrel bír, van alkatrész ellátása. Sajnos amikor ezeket a sorokat írom az Angelcare légzésfigyelő nem elérhető Magyarországon, de a Babysense világmárka több kiváló alternatívát kínál.


2/ Technikai tulajdonságok

A légzésfigyelő csak maximum 12 cm, vagy vékonyabb matrac alá helyezhető. Amennyiben ennél vastagabb a matrac 2 lehetőség van.
- mobil légzésfigyelőt választani
- a matrac huzatát bevágni és amennyiben lehetséges egy fentebbi rétegbe tenni a szenzorpadokat ( ez nem a hivatalos gyártói ajánlás, de működő barkácsmegoldás)
A rugós matrac nem igazán ajánlott.

A légzésfigyelő megvásárlásakor mindenképpen le kell tesztelni az érzékenységet babával és nélküle. Babával azt kell megfigyelni, hogy a beállított érzékenység esetén érzékeli-e a baba legapróbb mozgását. Ezt viszonylag nehéz beállítani, hiszen a legkisebb mozgás alvás alatt van, de ha azt tapasztalod, hogy alacsony a mozgásérzékelés, holott láthatóan babád békésen szundikál érdemes megvizsgálni, hogy az ágybetét nem túl vastag-e. Ebben az esetben fentebb kellene hozni az érzékelőt, fent említett módon, vagy a matrac tetejére téve és vastagabb takarókkal kényelmes fekvőfelületet produkálva. Ez egyébként csak vastagabb matracok esetében merülhet fel.
 Baba nélkül fontos, hogy semmilyen mozgást ne érzékeljen a szerkezet. Azon készülékek esetében, ahol az érzékenységet lehet állítani, fontos, hogy kiszűrjük az utca és a szomszéd szobában esetleg működő mosógép mozgásának hatását, a tökéletes pontosság és megbízható eredmény érdekében. ( A beállításban a termékek használati útmutatója ad részletes információt.) A legtöbb termék egyébként már automata érzékenység beállítással bír, így ezzel sem kell bajlódnunk.

Lehet találkozni 1 és 2 szenzorpados légzésfigyelő megoldásokkal.

Ha önálló készülékek érdekelnek klikk ide.

 A riasztások minden termék esetében hanggal és fénnyel történnek. A Babysense termékek 20 mp légzéskimaradás után riasztanak, de amennyiben 10 légzés/perc alá esik a légzésszám, akkor is riaszt a légzésfigyelő készülék. Ezek az esetek lehetnek a légzésleállás elő tünete is, de többnyire vírusfertőzésből eredő lázas állapotra, vagy túl hideg szobai hőmérsékletre vezethetőek vissza, amire szintén nagy segítség, hogy a készülék figyelmezteti a szülőket.

  Az általam ajánlott készülékek elemmel működnek és vezetékesek, ami miatt nincs kibocsájtott elektromágneses sugárzás  Azt is fontos figyelni, hogy mely termék jelzi, amennyiben fogyóban van az elem, hogy téves riasztás nehogy az elem teljes lemerülése miatt következhessen be. 

Ajánlott termékek itt.

4/ Légzésfigyelő ikreknek

A klasszikus 2 paneles légzésfigyelők megosztva azért nem jók, mert amennyiben az egyik baba lélegzik már normál állapotnak értékeli a készülék. Erre készített egy magyar gyártó kifejezetten ikreknek légzésfigyelő készüléket Baby Control márkanév alatt, amellyel lehetőség van egymástól függetlenül figyelni a babákat, feltéve, hogy külön ágyban, minimum fél méterre egymástól helyezkednek el. 
 

Mi a teendő, ha riaszt a készülék?

Jó minőségű készülékkel a birtokodban már nagy lépést tettél azért, hogy családod ne essen áldozatául a bölcsőhalál tragédiájának, azonban még hátra van egy másik nagy lépés. Remélhetőleg készüléked sosem fog riasztani, de mit tegyél, ha mégis megtörténik. Sok esetről hallottunk, amikor már azzal visszaáll a légzés, ha a babát kikapják az ágyból, de mindenképpen ismernetek kell azokat a teendőket, amivel a mentő érkezéséig tudsz segíteni babádon. Erre az ország számos pontján vannak elsősegély tanfolyamok, sőt sok online tanfolyam is.
Mi a
Babasegély szolgálatot ajánljuk, akiknél a csoportos foglalkozáson kívül lehetőség van egyéni tanfolyam keretében betanulni a lépéseket, valamint online tanfolyamokon is ellehet sajátítani a legfontosabbakat.
Klikk ide további információkért a tanfolyamok helyéről és idejéről.
A légzésleállás esetén 4 percet visel el az agy oxigén nélkül, ami nem fér bele a mentő érkezéséig, így neked kell elővenned minden lélekjelenlétedet és alkalmazni a megtanultakat. 
Én mindig attól féltem a legjobban, hogy pánikba esek majd és nem fogok emlékezni semmire, így mindenképpen javaslom Apu-Anyu közös részvételét, mert egyikőtök biztosan képes lesz segíteni.

És hogy mi is hozzájáruljunk valahogy a nyugalomhoz, most minden légzésfigyelő vásárlásakor 3000 forintos ajándék kupont biztosítunk a Babasegély Szolgálat online Babaelsősegély tanfolyamára, hogy felkészüljenek a légzésfigyelő készülék riasztása esetén elengedhetetlen  tudásra, az újraélesztésre több más elsősegély tanács mellett.   Részletek itt!
 

Addig is egy videó szemléltető, aminek biztos elsajátítását a tanfolyamon teheted meg:

Remélem a fenti kérdésre adott válaszommal kicsit közelebb kerültetek a döntéshez és kifogjátok tudni választani azt a légzésfigyelőt, amire reméljük sosem lesz szükségetek.
Amennyiben bármilyen kérdés felmerül még Bennetek a bölcsőhalál kérdésével, vagy a termékekkel kapcsolatban örömmel válaszolok rá, ha írtok a lenti levélre kattintva, vagy a info@gyerekbiztos.hu címre. Amennyiben a cikket hasznosnak találtad kérlek oszd meg alábbi linkek segítségével a közösségi oldalakon, vagy kommentelheted is észrevételeiddel, amit előre is köszönök.

Amennyiben tetszett írásunk rendeld meg ingyenes gyermekbiztonsági magazinunkat, melyben havonta egyszer aktuális gyermek biztonsági témáról, hírekről, újdonságokról olvashatsz.

Email címem megadásával hozzájárulok, hogy a gyerekbiztos.hu oldal üzemeltetője havi magazinját részemre megküldje. Nyilatkozom, hogy az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam és elfogadtam. ( https://www.gyerekbiztos.hu/vasarlasi_feltetelek_5 )

Boldog babavárást kívánunk!