Top 5 gyerekbarát kutyafajta

De mindenképpen felhívnánk a figyelmet a megfelelő házikedvenc kiválasztására. Hiszen egy aprócska, éjszakai életet élő hörcsög nem lesz szórakoztató egy óvodás számára. Nem csak, hogy teljesen más az életritmusuk, még nem is igazán „babusgatható” jószágról van szó.

Éppen ezért a családok leggyakrabban amellett döntenek, hogy egy kutyával osztják meg az életüket. Amikor azonban gyerkőc is van a családban, érdemes a legjobb családi kutyák közül választanunk. Az ilyen kutyusok szeretnek a gyerekekkel játszani, türelmesek velük és óvón figyelik őket. Természetesen a listán vannak nagytestű kutyák és aprócskák is.

Mire figyeljünk oda/gondoljunk át kutyafajta választásakor?

-        A gyerekbarát kutya kertbe lesz? Ugyanis nem minden fajtát lehet kint tartani a bundája miatt.

-        a kutya gyerek mellé lakásba lesz? Hiszen egy óriás újfundlandit nem túl kényelmes a panelben tartani és a lépcsőzés végképp nem tenne neki jót.

-        van e szőrallergiás a családba

-        mennyi időnk lesz a kutyusra naponta

-        mennyire szeretnénk a bundaápolással foglalkozni (kozmetikai költségek + fésülésre szánt idő)

Ha ezeket a kérdéseken átrágja magát a leendő gazdik, máris jócskán meg tudta szűrni a szóba jöhető kutyafajtákat.

Mi most elhozzuk azt az 5 kutyafajtát, amely a legtöbb családban megállja a helyét, mint gyerekbarát kutyafajta. De természetesen a helyes nevelés és szocializálás minden kutyánál szükséges!

1.     Angol cocker spániel

Ez a közepes testű eb nagyszerű pajtása kisebb és nagyobb gyerekeknek is. Nagyon okos, elsőkutyásoknak is bátran ajánlható. De azért olykor makacskodásra hajlamos lehet. Jól érzi magát kertes házban és panelben is a kanapé kényelmén. Gyakran kell fésülni és kozmetikába is vinni szükséges 3 havonta.

2.     Angol bulldog

Magasságra közepes, súlyban nehéz, de kenyérre kenhető típus. Röfög, pöfög, de családjáért teljes mértékben odavan. Imádja a gyerekeket, a mókázás az élete. Persze egy-egy nagy hancúr után szüksége van pihenésre. Hátránya, hogy a forró nyári napokat kevésbé bírja. Olyankor inkább egy hűsítő matracon szeret pihenni. Eleség allergiára hajlamos, ezért ajánlott egy olyan hipoallergén táppal etetni, mint amilyet a Julius K9 táp márkánál találsz.

3.     Labrador

A nagyobb testű kutyák közül nagyon sokan választják ezt a fajtát, és nem is meglepő. Aktív családba, lakásba és kertes házba is megfelel. Persze azért tetemes mennyiségű vedléssel kell számolnod, illetve kölyök korában azért rongálásra erősen hajlamos is lehet. A kutyasuli mindenképpen ajánlott.

Jól bírja a gyerkőcöket, játékra bármikor kapható.

4.     Középuszkár

Nagyszerű kistestű kutya gyerek mellé, ugyanis pont nem a törékeny kategória, de nem is nehézbirkózó. Kizárólag bent tartható, sokat kell fésülni és 4-6 hetente kozmetikázni is szükséges. Cserébe hipoallergén fajta, úgyhogy szőrallergiás gyerkőcök mellé is kiváló. Nagyon okos, könnyen alkalmazkodó, ultra játékos kutyák. Viszont nem szeret sokáig egyedül lenni, nagyon ragaszkodik a családjához, így szeparációs szorongásra hajlamos lehet. A szabályokhoz ragaszkodik és betartja őket, mivel nagyon szeret megfelelni a gazdinak. Így, ha pl. az emeletet lezárod egy kutya ráccsal, nem fogja átlépni a határokat.

5.     Cardigan welsh corgie

Bár kevésbé elterjedt még itthon, nagyszerű családi kutyává válhat ez a közepes testű, jópofa kutya. Nemhiába vált a néhai Erzsébet királynő kedvencévé! Eszes, játékos, jutifalatért kifejezetten a nevelhető énjét veszi elő. Azonban pont emiatt hízásra erősen hajlamos, ami az egészségének viszont nem tesz jót. Hiába rövid szőrű, ő is erősen vedlik, ezzel számolni kell. Kint és bent is tartható kutyus.

A kutyafajta kiválasztása nem egyszerű feladat. De mivel több, mint 10 évre választunk társat magunk mellé, érdemes alaposan átgondolni.

Tartalomhoz tartozó címkék: állat allergia Blog kutya